Hoe kies ik een bedrijfsovername-adviseur (deel 3)?
Onderzoeken tonen aan dat bedrijfsovername-adviseurs een belangrijke rol spelen bij een bedrijfsovername. De kennis en ervaring van deze specialisten is van grote invloed op het succes van de bedrijfsoverdracht.
Een bedrijfsovername-adviseur kiest u één of hoogstens een paar keer in uw leven.
Dat het vaak om grote bedragen gaat staat vast. De verkoop van uw bedrijf is daarmee één van de belangrijkste deals van uw leven. Belangrijk genoeg om het dus meteen goed te doen!
Een bedrijfsovername is een complex proces. In de eerste plaats omdat de waarde van uw bedrijf moet worden bepaald. Hiervoor is een behoorlijke kennis van financiën essentieel. Daarnaast kleeft er een groot aantal fiscale en juridische zaken aan een overdracht. Goed advies hierbij betaalt zich meer dan terug. En ook de voorbereiding van de deal, het vinden van geschikte kopers en het voeren van onderhandelingen zijn een vak apart.
Verstandig om u hierbij te laten adviseren.
Maar hoe selecteer je een bedrijfsovername-adviseur?
Er zijn 5 belangrijke criteria, in dit gedeelte informeren wij u over de laatste 2.
3. Goede voorbereiding en goede onderhandelingsvaardigheden
Een belangrijk deel van de overname is de onderhandeling; een cruciaal moment en voor ondernemers meestal niet leuk. De verkoop van uw bedrijf is een emotionele aangelegen-heid. Het is immers uw levenswerk waar u terecht trots op bent en dat u nu aan een ander moet overdragen. En die ander zeurt maar door over pietluttigheden en lijkt niets voor uw bedrijf over te hebben… Veel ondernemers worden boos of verdrietig, doen water bij de wijn of gooien de deur hard dicht. Dure fouten… Bedenk wel dat die koper energie in de deal steekt en zijn/haar gezemel is een keihard koopsignaal. Het is een poging van de koper om met u tot een deal te komen! Laat u dus niet gek maken.
Onderhandelen wordt een stuk leuker als u zelf de regels bepaalt en de kaarten in handen hebt. En dat kan heel goed. Als u maar weet wat uw bedrijf uniek maakt, wat het waard is, welke alternatieven de koper heeft, als je zelf alternatieven u hebt (niet per se hoeft te verkopen) en als er geen ‘lijken in de kast’ zitten. Houd steeds voor ogen dat de koper onderhandelt, omdat hij uw bedrijf graag wil kopen. Het is sterk aan te bevelen om er een overname-adviseur bij te betrekken. Deze is niet emotioneel gebonden en heeft ervaring in onderhandelen.
Let bij de keuze van uw overname-adviseur dus op dat hij/zij voldoende aandacht aan de voorbereiding van de deal schenkt alvorens te onderhandelen.
Met 20 tot 30 overnames per jaar hebben de adviseurs van Company Brokers veel ervaring in onderhandelen. Als team gebruiken ze elkaars kwaliteiten om in onderhandelingssituaties sterk tevoorschijn te komen. Als voorbeeld hiervan geldt er in ingewikkelde situaties 2 adviseurs aanwezig zijn.
3. Wat gebeurt er als uw adviseur uitvalt?
Werkt uw adviseur in een team? Weten anderen over de verkoop van uw bedrijf?
Kopers en verkopers letter hier vaak niet op. Ten onrechte. Ga eens na wat de kosten bedragen als de adviseur wegvalt en er geen goede back-up is.
De adviseurs van Company Brokers begeleiden een overname altijd met z’n tweeën.